Poloviční podíl v Rádiu Zet zřejmě získá Media Bohemia

středa, 16. března 2016, 06:30 Rádio MediaGuru

Lagardere žádá RRTV o souhlas s převodem podílu ve výši 50 % na Media Bohemia.

Majetková struktura zpravodajského Rádia Zet (dřívější rádio BBC) může být nově rozdělena mezi dva vlastníky: stávající Lagardere Active ČR a nově také Media Bohemia. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) totiž obdržela žádost společnosti Lagardere Active ČR o převodu jejího obchodního podílu ve výši 50 % v provozující firmě RadioZet na Media Bohemia. Pokud rada vysloví s převodem souhlas, stane se Media Bohemia polovičním vlastníkem Rádia Zet. Lagardere, která v současnosti vlastní Rádio Zet stoprocentně, by držela rovněž polovinu.

Současně s žádostí k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání byla zaslána také žádost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Společnost Lagardere Active ve středu uvedla, že pro Rádio Zet hledala strategického partnera, který by pomohl s financováním tohoto finančně náročného produktu. Skupina Media Bohemia se podle Lagardere ukázala jako nejlepší možnou volbou. „Od tohoto spojení si slibujeme zejména rozvoj plurality programové nabídky a informací v oblasti vysílání, což bude mít pro posluchače velký přínos,“ řekl Michel Fleischmann, prezident Lagardere Active ČR.

Rýsuje se tak další společné vlastnictví na rádiovém trhu dvou dřívějších velkých konkurentů. Lagardere i Media Bohemia už společně vlastní přes své dceřiné firmy Regie Radio Music a Media Marketing Services firmu Radiohouse, která operuje na rádiovém reklamním trhu.

Pro Media Bohemia by vstup do Rádia Zet znamenal premiérovou přímou účast na provozování celoplošné stanice. V současnosti je vlastníkem řady regionálních stanic (např. Rádio Blaník, Fajn rádia, Hit rádia, Rock rádia, Rádio City a další). Lagardere zase vlastní mimo jiné celoplošné Frekvence 1, Evropa 2 a právě Rádio Zet.

Společnost Lagardere převzala bývalé rádio BBC už v roce 2013. Vleklé spory s RRTV o podobu vysílací licence ale bránily rychlejšímu rozjezdu a úpravě nového informačního rádia. Obrat k lepšímu nastal pro Lagardere v loňském roce. Provozování rádia je ale podle dostupných výsledků ztrátové, v roce 2014 skončil provozní výsledek hospodaření podle výroční zprávy ztrátou téměř 17 mil. Kč. Průměrná poslechovost Rádia Zet podle dat výzkumu Radio projekt představovala 16 tisíc posluchačů denně v druhém pololetí 2015.

-mav-

Aktualizováno v 15:40 o vyjádření Lagardere Active ČR.