Zavoral: Poslechovost ČRo by neměla klesnout pod 20 %

úterý, 01. března 2016, 11:55 Rádio MediaGuru

Nový generální ředitel Českého rozhlasu chce poslechovost udržet nad úrovní 20 %.

S prvním březnovým dnem vstupuje v platnost nová organizační struktura Českého rozhlasu, kterou představil po nástupu do funkce nově zvolený generální ředitel René Zavoral. V úterním rozhovoru pro ČRo Plus uvedl, že by byl rád, kdyby i za šest let zůstal Český rozhlas důvěryhodným a nenahraditelným médiem na české scéně. Poslechovost by chtěl udržet nad hranicí 20 %. „Nyní se pohybujeme kolem 22 %, rád bych, abychom neklesli pod 20 %. Chci, abychom získali co nejvíce posluchačů, ale ne za cenu rezignace na kvalitu vysílání,“ popsal v pořadu Interview Plus a zdůraznil, že vedle klasického měření Radio projektu je nutné začít zohledňovat i nové platformy vysílání, včetně mobilních aplikací, internetového poslechu a sociálních sítí.

Právě na ostatní platformy se chce Zavoral při rozvoji Českého rozhlasu soustředit. Od internetového vysílání, komunikace na sociálních sítích i nových aplikaci si slibuje zejména přilákání mladší generace posluchačů, kteří už nejsou navyklí poslouchat lineárním způsobem. „Více než vysílatelem budeme do budoucna výrobcem kvalitních pořadů, které si lidé budou poslouchat, když budou chtít,“ řekl Zavoral.

Dalším úkolem je zlepšit marketingovou komunikaci, do které je v současnosti alokováno 30 až 40 milionů korun ročně z celkového rozpočtu ve výši 2,2 miliardy korun. „Většina našich prostředků i nadále půjde na tvorbu kvalitních pořadů a zpravodajství, ale i tak se budeme snažit najít lepší balanc. Chceme hodně využívat vzájemnou propagaci jednotlivých stanic,“ vysvětlil. Za příklad zmínil možné propojení podpory (crosspromotion) Radiožurnálu a ČRo Plus.

V souvislosti s ČRo Plus plánuje nový generální ředitel nadále rozšiřovat pokrytí stanice. Brzy má být spuštěno vysílání na středních vlnách na Ostravsku a Českobudějovicku. Další ze stanic České rozhlasu – Dvojka – chce budovat především jako rodinnou stanici, která osloví generaci menších dětí, dospělých i prarodičů.

-stk-