Až 62 % vydavatelů pociťuje pokles příjmů z reklamy

pátek, 20. března 2020, 07:35 Reklama, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Podle průzkumu Mezinárodní asociace zpravodajských médií až 62 % vydavatelů zaznamenalo v důsledku koronaviru náhlý pokles příjmů z reklamy.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Jak už to u krize bývá, nevyhne se ani reklamě a médiím, které z ní více či méně žijí. Firmy v důsledku pandemie koronaviru již omezují své reklamní výdaje, což podle průzkumu Mezinárodní asociace zpravodajských médií (INMA) pocítilo většina dotázaných vydavatelů. 

Reklamní zadavatelé tlumí výdaje

62 % vydavatelů hlásí náhlý pokles příjmů z reklamy, přičemž nejvíce se projevil v placeném obsahu, eventech a programatiku a také od zadavatelů z oblasti cestování a turistiky.

Kromě cestovního ruchu a dopravních společností lze však očekávat, že své marketingové výdaje utlumí i automobilky, které pozastavují po celém světě svou výrobu. Jen na českém trhu k tomuto kroku přistoupily Škoda Auto, Toyota Peugeot Citroën Automobile a Hyundai. Přerušení se však v Evropě týká i celého koncernu Volkswagen či BMW. Se snižováním výdajů se počítá také u elektroniky, jejíž výroba je ochromena výpadkem dodávek z postižených zemí, a luxusního segmentu. Naopak více peněz nyní investují společnosti vyrábějící a prodávající potraviny či drogerii.

Z českého trhu mluví veřejná data zatím o snižování investic do reklamy u e-commerce hráčů – podle konzultační společnosti Acomware se jejich výdaje do výkonnostního marketingu začátkem tohoto týdne snížily o 42 %. V následujících týdnech to může být až o 65 %. Méně investují nejen společnosti, kterým se nedaří, ale i ty, jejichž prodeje vyrostly, a poptávku už tak nechtějí dále podporovat. 

Osekávání reklamních výdajích výrazně ovlivní také odložení evropského fotbalového šampionátu nebo i letní olympiády v Tokiu, o jejímž  konání panují pochybnosti. Dopad mají na investice i odložené premiéry dlouho očekávaných snímků, jako je nová bondovka Není čas zemřít, Mulan nebo Rychle a zběsile 9. 

Předplatné se zatím neruší

Média, která se ve svém obchodní strategii více spoléhají na příjmy z reklamy, jsou v současné chvíli ohroženější než ta, která sázejí především na předplatné. Z dat INMA vyplývá, že svá předplatné zatím čtenáři neruší.

V době krize naopak konzumace médií roste, což dokládají i data z českého trhu, kde zpravodajské weby za uplynulý týden téměř zdvojnásobily návštěvnost. Zvyšuje se i podíl kanálu ČT24 na sledovanosti – za minulý týden (od 9. do 15. března) dosáhla veřejnoprávní zpravodajská stanice podílu 12,07 % (15+, celý den).

Lidé hledají informace o koronaviru, ČT24 přesáhla 10 %

středa 11. března 2020

Polovina vydavatelů nebyla na krizi připravena

Průzkum INMA rovněž ukazuje, že polovina vydavatelů na právě probíhající krizi nebyla připravena. Náhle musí řešit bezpečnost svých zaměstnanců, jejich práci z domova, ruší zahraniční cesty a zároveň i obchodní záležitosti, což má dopad na obrat společnosti. Na důležitosti získává v práci video, ať už při interních či obchodních schůzkách, nebo u novinářských rozhovorů.

Zatímco asijští vydavatelé už mohli stavět na zkušenostech z předchozí epidemie SARS, jiní se musí na nastalou situaci rychle adaptovat. Kromě tvorby obsahu, příjmů z reklamy je výzvou také samotné doručení tištěných novin a časopisů. V této otázce mnozí hráči spoléhají na stávající model distribuce (v ČR podle PNS funguje bez problémů), na poštu, ale i na zvyšování digitálních předplatných.

-stk-