Ikea slaví 30 let v Česku, v září nabídne speciální akce

úterý, 31. srpna 2021, 07:15 Aktuality, Retail MediaGuru

Ikea slaví 30 let v Česku, během září nabídne speciální slevy, slavnostní menu anebo narozeninové balíčky. Navíc akci pro členy Ikea Family.

Od otevření v roce 1991 fungovala Ikea až do roku 1996 v centru DBK na Budějovické v Praze, zdroj: Ikea

Od otevření v roce 1991 fungovala Ikea až do roku 1996 v centru DBK na Budějovické v Praze, zdroj: Ikea

Nábytkářský řetězec Ikea slaví 30. výročí 5. září. Před třiceti lety, v roce 1991, otevřela v ten den svou první provozovnu v tehdejším Československu. Nacházela se na třech patrech obchodního centra DBK v Praze na Budějovické. Samotné slavnostní otevření proběhlo už v sedm hodin ráno a bylo velkou společenskou událostí, které se zúčastnil i tehdejší ministr financí Václav Klaus

„Prodejna byla často úplně plná a u pokladen stály dlouhé fronty. Ikea byla v počátcích na našem trhu vnímána mimořádně prestižně, chodily do ní významné osobnosti i celebrity,“ vzpomíná Lenka Žižková, vysokoškolská pedagožka a publicistka, která se dlouhodobě zabývá bytovou kulturou a designem. Lidé se tam podle ní naučili chodit nejen tehdy, když potřebovali koupit něco do bytu, ale i pro inspiraci a pro zlepšení nálady.

Z prostor DBK se řetězec přesunul v roce 1996 do vlastního obchodního domu v Praze na Zličíně. V roce 1998 pak otevřela druhý obchodní dům v Brně, o tři roky později v Ostravě a nejnovější z obchodních domů, v Praze na Černém Mostě, přivítal první zákazníky v roce 2004.

Ikea se postupně mění, přidává výdejní místa, provozovala pop-up prodejnu Ikea Point na Václavském náměstí v Praze a nyní má plánovací studio ve Westfield Chodov. Nedávno instalovala samoobslužné výdejní boxy a začala prodávat kolekci oblečení a doplňků. Je také především iniciátorem řady ekologických iniciativ, například Druhý život nábytku, kdy odkupuje zpět své výrobky a řadu dalších. V loňském roce se rozhodla skončit s vydáváním tradičního katalogu.

Podcast Ikea s pedagožkou Lenkou Žižkovou

V rámci oslav je připraveno několik různých akcí. Během celého září nabídne Ikea vybrané výrobky za zvýhodněné ceny, od 1. do 5. září také slavnostní menu v restauraci a narozeninový balíček v obchodu se švédskými potravinami. Bude připravena také speciální akce pro členy Ikea Family. Vznikl také podcast o vývoji interiérového zařízení a designu v Česku s publicistkou a vysokoškolskou pedagožkou Lenkou Žižkovou.

Ikea otevře pobočku v Praze, spustí nové cirkulární služby

úterý 26. ledna 2021

-zue-