Češi NFT téměř neznají, cesta by mohla vést přes gaming

sobota, 14. května 2022, 08:35 Výzkum MediaGuru

Výzkum zjišťoval, jak Češi znají NFTs (non-fungible tokens), zda jim připadají atraktivní a jakou v nich vidí hodnotu.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

S pojmem non-fungible token (NFT) se setkala téměř polovina osob do 30 let, mezi 60letými a staršími je ale znalost pojmu mizivá. V průměru je pak znalost mezi Čechy nízká (zná jen 20 %) a s touto stále poměrně novou technologií se pojí spíš nejistota. Z průzkumu agentury Stem/Mark také vyplynulo, že řada lidí v NFT nevidí skutečnou hodnotu.

Znalost NFTs obecně a podle věku, všichni respondenti, n=510 [údaje v %], zdroj: Stem/Mark

Znalost NFTs obecně a podle věku, všichni respondenti, n=510 [údaje v %], zdroj: Stem/Mark

Přibližně stejnému procentu osob, kteří NFTs znají, přijde tato technologie atraktivní, ale téměř polovina dotázaných v ní nevidí budoucnost.

Aby si lépe respondenti uměli NFTs představit, předložili jim výzkumníci jednu z 10 000 opic z Bored Ape Yacht Club, které patří mezi nejhodnotnější na celém trhu. Pro mnoho lidí hodnota NFT stoupá s informací, že daný token před nimi vlastnil někdo známý. Proto byl respondentům předložen jako hypotetický předchozí vlastník současný americký prezident Joe Biden. Respondenti poté odpovídali, zda by si za takových okolností dané NFT koupili.

„Ani to, že před nimi vlastnil NFT Joe Biden nepřiměje naprostou většinu Čechů ke koupi tohoto unikátního tokenu. To není zas tak velkým překvapením, jelikož víra v hodnotu NFT je mezi Čechy obecně velmi malá. Tři čtvrtiny by za něj nedali více než 100 Kč, což je velmi daleko od průměrné tržní hodnoty kolem 8 mil. Kč,“ říká Ondřej Klubal ze Stem/Mark.

Češi se nejčastěji domnívají (36 %), že obchodování s NFTs je spíše určené pro finanční spekulanty.

Souhlasíte s následujícími výroky?, Všichni respondenti, n=510 [údaje v %], zdroj: Stem/Mark

Souhlasíte s následujícími výroky?, Všichni respondenti, n=510 [údaje v %], zdroj: Stem/Mark

Ukazuje se, že cesta NFTs by v následujících letech mohla jít směrem k hernímu průmyslu. „Toto spojení by přineslo určitou atraktivitu digitálním tokenů, které by teoreticky mohly působit jako postavy, se kterými budou jejich vlastníci ve hrách vystupovat a vlastnictví nebude spadat pod vývojáře hry, ale přímo pod vlastníka daného NFT. Gaming už si v srdcích milionů lidí po celém světě našel, a tak se zdá toto spojení pro NFTs nadějné,“ dodal Ondřej Klubal.

Videohry hraje v Česku každý druhý, polovina z hráčů preferuje PC/notebook, ale nezaostávají ani mobilní zařízení (35 %). Z těchto hráčů zaznamenal snahu vývojářů spojit světy NFTs a gamingu pouze zhruba každý desátý. Čtvrtina hráčů by byla pro, aby se NFTs ve hrách objevily.

O výzkumu

Výzkumu agentury Stem/Mark uskutečněného prostřednictvím online dotazování na Českém národním panelu se zúčastnilo 510 osob reprezentujících obecnou populaci ve věku 18 a více let. Aktuální šetření probíhalo v průběhu dubna 2022.

-mav-