Efektivita reklamy roste na mediálních platformách s vyšší pozorností

pátek, 7. dubna 2023, 07:30 Marketing, Výzkum, Aktuality MediaGuru

Pozornost hraje klíčovou roli v efektivitě reklamních sdělení. Investice do reklamy na dražších mediálních platformách s vyšší pozorností se proto podle studie WARC vyplatí.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Na efektivitu reklamy má velký vliv výběr mediální platformy, ale také to, kolik jsou do reklamy na nich firmy ochotny investovat. Větší investice do platforem s vyšší pozorností jsou však přínosné. Vyplývá to z výzkumu WARC, který proběhl v říjnu 2022 a testoval 39 reklam. Nižší rozpočty za reklamu, které směřují na mediální platformy s nižší pozorností, se podle výzkumu firmám vyplatí méně.

V dnešním světě nejistého ekonomického prostředí se čím dál více obchodní investice vzdalují od oblastí, kde je vyšší riziko. Výzkumníci však zjistili, že výrazný vztah má mezi sebou poměr investovaných peněz do reklamy a míra pozornosti, která hraje důležitou roli v účinnosti a dopadu reklamy.

Výzkum zkoumající návratnost investic, kterou může firma očekávat od svého marketingového rozpočtu, ukazuje, jak rozpočet a výběr mediální platformy může ovlivnit efektivitu reklamy. Testovací platformou výzkumu byl kanál YouTube Australia, kde odborníci testovali 39 reklam, přičemž každou reklamu vidělo 300 lidí. Pomocí technologie sledování očí měřila Amplified Intelligence aktivní a pasivní úrovně pozornosti u každé reklamy.

Srovnání mediálních platforem s nižší a vyšší pozorností, zdroj: WARC

Srovnání mediálních platforem s nižší a vyšší pozorností, zdroj: WARC

Zřejmý rozdíl pak ukazuje studie v souvislosti s nižším rozpočtem a výběrem mediální platformy s nižší pozorností, která navíc vzhledem ke svojí výkonosti není dostatečně cenově výhodná. Odborníci zároveň ujišťují, že mediální platformy s vyšší pozorností jsou sice drahé, ale vzhledem k větší efektivitě firma získá zpět původní investice a navíc má získat ještě něco navíc.

-tšl-