Média 2021: Video i audio na vyžádání, digitalizace či paywall

čtvrtek, 30. prosince 2021, 08:55 TV, Tisk, Internet & Mobil, Rádio MediaGuru

Pokračující snahy o zpoplatnění online obsahu, posilování obsahové nabídky na vyžádání nebo nové televizní tematické i rádiové stanice. Rekapitulujeme události na mediálním trhu v roce 2021.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Pokračující snahy o zpoplatnění online obsahu, posilování obsahové nabídky na vyžádání, nové televizní tematické i rádiové stanice, vypjaté situace kolem médií veřejné služby a opětovná nutnost trhu reagovat na nové vlny pandemie covid-19. To je výčet základních událostí letošního roku na mediálním trhu.

Koronavirus, který tolik ovlivnil rok předchozí, provázel dění v médiích i po celý rok 2021. Jeho dopady už ale nebyly tak negativní. Horší situace panovala v prvním čtvrtletí, což bylo znát především na investicích v kinoreklamě (kina byla až do června uzavřená) a venkovní reklamě (přetrvávající nouzový stav a snížená mobilita lidí v ulicích). Od  květnového uvolnění se ale začala situace obracet a poptávka po reklamním prostoru napříč mediatypy začala stoupat. To vedlo k tlaku na reklamní prostor, který byl už v létě vyprodaný a tento stav panoval i po celé druhé pololetí roku. Dopad měl také na cenotvorbu pro rok 2022.

Největší tuzemské mediální společnosti, které vycházejí z tradičního mediálního světa, charakterizovaného silným postavením jednotlivých mediatypů (TV, tisk, rádio, online) se snaží transformovat do digitálního prostředí a propojovat mediální nabídku do jednoho celku.  Výrazné investice do digitální transformace si naplánovaly Czech News Center, Vltava Labe Media a po příchodu nového majitele, společnosti PPF, razí tento směr i skupina Nova. Ta svou digitální strategii buduje kolem placeného videoportálu Voyo, na který chce prioritně umísťovat některé pořady své původní tvorby a teprve odtud je distribuovat dalšími kanály k divákům. Umístění letitého televizního seriálu Ordinace v růžové zahradě pouze na internetovou platformu je jedním z projevů této strategie.

Přestože český trh je z pohledu chování mediálního publika zpomalen za vývojem v západních evropských zemích, je nepochybné, že i tuzemské mediální společnosti se musejí připravit na dobu, ve které si publikum bude stále více a častěji rozhodovat o tom, co, kdy a kde bude sledovat. Konkurenční skupina Prima nechce zůstat pozadu a má rozpracovaných několik variant své placené online služby. Také Česká televize si uvědomuje, že online prostředí nemůže kvůli prioritám zejména mladé generace opomíjet. 

Mezi českými vydavateli stále častěji zaznívá vědomí nutnosti posilovat zdroje příjmů z prodeje internetového obsahu, přestože ty jsou v souhrnu pořád spíš nižší a u tradičních vydavatelů netvoří majoritní zdroj příjmů. Někteří z vydavatelů, nabízející tituly na specificky profilované skupiny čtenářů, se rozhodli kývnout na nabídku společnosti Google a vstoupili do projektu Google News Showcase, který jim má přinést peníze za využívaný obsah. Politika vydavatelů v tomto bodě ale není jednotná, větší vydavatelské skupiny spíše vyčkávají na ustavení kolektivního správce, který by peníze od nadnárodních technologických subjektů přerozděloval mezi vydavatelské subjekty. 

Některé tištěné tituly a především časopisy zažívají opatrnou renesanci. Na trh se vrátily dřívější známé značky Instinkt, Marie Claire nebo Mladý svět. Forum 24 uvedlo v srpnu v novinovém formátu tištěný Týdeník Forum. A 11 rozšířilo po celé republice své regionální noviny Náš region. Vydavatelství NextPage Media přibralo do portfolia další tištěný titul a svou růstovou strategii na tištěných titulech staví

Živo bylo také na poli tematických televizí. Největší komerční skupiny Nova a Prima zahájily vysílání nových stanic Nova Lady, Nova Sport 3, Nova Sport 4, Prima Star a Prima Show. Nové digitální stanice uvedl také Český rozhlas, a to sportovní Radiožurnál Sport a stanici ČRo Pohoda, určenou seniorům.

Na rádiovém trhu byla aktivní také skupina Media Bohemia, která pokračuje v akvizici regionálních rádií a v jejich začleňování do svých rádiových rodin (Hitrádia, Rock rádia, Fajn rádia a síť rádií Blaník). V letošním roce posílila v Čechách i na Moravě. Audio formát na vyžádání (různé typy podcastů) se pak stal dalším typem obsahu, na který mediální provozovatelé napříč celým trhem sází častěji a který se pomalu snaží monetizovat.

Do mediální agendy se také po celý rok dostávala média veřejné služby. V případě České televize šlo především o napětí Rady ČT, která po volbách v roce 2020 doznala nového složení, a generálního ředitele Pera Dvořáka. Situace eskalovala až na podání trestních oznámení na management ČT a na Hanu Lipovskou. Další plánovaná obměna Rady ČT, ke které mělo dojít v prvním letošním pololetí, ale nakonec kvůli záměrným obstrukcím opozičních poslanců do říjnových sněmovních voleb nenastala, a tak doplnění členů Rady ČT bude až na nové sněmovně. Před koncem roku také vzplály emoce v Českém rozhlasu, a to kvůli záměru generálního ředitele René Zavorala jmenovat do funkce ředitelky zpravodajství Jitku Obzinovou. Svůj nesouhlas s tímto krokem vyjádřilo podpisem více než 600 zaměstnanců rozhlasu. Generální ředitel nakonec od svého záměru ustoupil.  

Výběr událostí na mediálním trhu 2021

LEDEN

  • Empresa Media obnovila od 28. ledna společenský měsíčník Instinkt. Časopis přestal vycházet v říjnu 2019.
  • Čeští podnikatelé, kteří zafinancovali start Deníku N, se vzdali svých vlastnických podílů a vložili je do nové Nadace Independent Press. Zastoupení slovenského Denníku N se neměnilo.
  • Kulturní televize Naživo ukončila vysílání v terestrické platformě a uvedla, že do budoucna plánuje připravovat pořady pro jiné televize. Zdůvodnila, že nemá partnera pro další vysílání.
  • Pokračoval rozprodej Mladé fronty (MF). Dětské tituly vydražila Valora Investment, titul Motocykl P. Sedlák, zdravotnické tituly Eesy Publishing, online tituly (Euro.cz, Profit.cz či Edna.cz) koupila společnost Internet Info a dětské tituly Puntík a Tečka! nově vydává MediaKids Publishing. 
  • PPF učinila první významnější změny ve vedení po převzetí TV Nova, spočívaly v personálním obsazení klíčových pozic. 
  • Český rozhlas (ČRo) získal od společnosti Disocvery Communications vysílací práva na přenosy z olympijských her 2022 v Pekingu a olympiády v Paříži 2024.

ÚNOR

  • Media Bohemia vstoupila na Zlínsko akvizicí rádií Zlín a Rock Max. Zároveň zde otevřelo svou pobočku zastupitelství Radiohouse. Rádio Zlín se začlenilo do sítě Hitrádií.
  • Po 16 letech se na trh vrátil týdeník Mladý svět. Přivedla ho společnost A 11. Distribuován byl každý čtvrtek za 29 Kč. 
  • Seznam.cz spustil svoji první placenou obsahovou službu Seznam Premium. Umožňuje sledovat videa bez reklam. Předplatné činí 339 Kč ročně (cca 29 Kč měsíčně). Seznam ale zdůraznil, že zůstává pro uživatele přístupný zdarma.
  • Prodány byly další části Mladé fronty. Knižní divizi MF koupila za 14 mil. Kč Albatros Media. Tištěný týdeník Euro odkoupila New Look Media (Dolce Vita, Muži v Česku).
  • Městský soud v Praze prohlásil konkurz na majetek agentury Media Investments. Ta byla od loňského roku v insolvenčním řízení. Svoji činnost loni prakticky utlumila.
  • Aktuálně.cz uvedlo novou platformu A+, ve které představilo projekty „ve veřejném zájmu". Čtenáři mohou zároveň přispívat na chod webu. Ten ale stále zůstává přístupný zdarma.
  • CNN Prima News začala od 2. února vysílat regionální zpravodajství Zprávy z regionů. Na obsahu pořadu se podílejí také krajské redakce deníků MF Dnes (Mafra) a Deník (VLM).              
  • Regionální Oldies rádio (hudba 60.-80. let 20. století) ukončilo vysílání na FM frekvencích a přesunulo se na internet. V FM pásmu ho nahradilo Rock Radio, které cílí na posluchače 25-49 let.

BŘEZEN

  • Skupina Karla Komárka KKCG založila společnost Media Marketing & Communication, zaměřující se na služby mediálního plánování a marketingu. 
  • Hospodářské noviny (Economia) vycházejí od začátku března v novém designu. Změnil se i formát novin. 
  • Ve věku 67 let zemřel náhle mediální podnikatel Radim Pařízek. Jeho mediální aktivity zahrnovaly rádia Čas, Čas Rock Radio, Rádio Dálnice, TV Rebel, TV Relax nebo digitální multiplex 24.
  • Rockaway Capital Jakuba Havrlanta se stala investorem karlovarského festivalu (MFF KV). Majetkově vstoupila do pořadatelské společnosti. Prezidentem zůstává J. Bartoška.

DUBEN

  • Společnost Google spustila v Česku projekt News Showcase, v rámci kterého platí zapojeným vydavatelům za obsah. O kolik peněz na českém trhu jde, neuvedla. Dohody uzavřela s Economií, Echo Media, Internet Info, N media (Deník N) a Forum 24. Později do projektu vstoupila i ČTK.
  • Předsedkyně představenstva CNC L. Šmuclerová zveřejnila výzvu na podporu tradičních médií. Upozornila v ní na negativní dopady sociálních sítí a velkých technologických firem.
  • CME, majitel skupiny Nova, pod vedením D. Stoessela vytyčila nový směr k digitálním médiím a k placeným službám. Centrem nové strategie je videoportál Voyo, do jehož přestavby investuje. 
  • Novým většinovým vlastníkem Echo Media, vydavateli Týdeníku Echo a webu Echo24.cz, se stal spoluzakladatel firmy Bohemia Interactive Marek Španěl. Podíly koupil od Rudolfa Ovčařího. Do čela vydavatelství se vrátil šéfredaktor D. Balšínek, který se zároveň stal předsedou představenstva a opět akcionářem Echo Media. Transakci řídil mediální podnikatel M. Voráček.
  • Městský soud v Praze zamítl insolvenční návrh na mediální agenturu Médea. Ten v únoru podala firma Lipian Trade. Soud uvedl, že navrhovatel nedoložil existenci nesplacené pohledávky.
  • Společnost Czech News Center (CNC) založila vlastní mediální agenturu pro malé a střední podniky (SME). Agentura má sloužit především regionálním klientům.
  • Jarní měsíce provázely neshody Rady ČT a GŘ Petra Dvořáka. Rada ČT po něm požadovala, aby vysvětlil své angažmá ve firmě Gopas, která ČT poskytovala poradenské služby. Podle radní H. Lipovské se tím ocitl ve střetu zájmů. Dvořák to odmítl, na spoluvlastnictví firmy neviděl nic nezákonného.

KVĚTEN

  • Český rozhlas spustil 21. května sportovní stanici Radiožurnál Sport. Dostupná je v digitálním vysílání DAB+, na internetu a i v DVB-T2. Cílí na sportovní fanoušky a především na muže 35-50 let.
  • Česká televize přesunula všechny dětské pořady na stanici ČT:D.
  • Počet lidí, kteří se setkali s dezinformacemi a fake news, v Česku roste. Podle výzkumu Nielsen Admosphere pro NFNZ se s nimi loni potkalo 66 % online populace (+11 pb. ve srovnání s r. 2019).
  • Forbes zavedl placenou digitální verzi a na svém webu Forbes.cz aktivoval placený prémiový obsah. Jde o službu Premium, která obsahuje nejen články z časopisů Forbes a Forbes Next, ale také další obsah z byznysu, podnikání a úspěchu. Cena měsíčního předplatného představuje 139 Kč.
  • Novým vlastníkem Českých Radiokomunikací (CRA) se staly fondy Cordiant Digital Infrastructure. Pod novým vlastníkem chce firma pokračovat ve svých službách a vstupovat do nových byznysů.
  • Seznam.cz oznámil spuštění audio platformy Podcasty.cz. Je zamýšlena jako další služba pro inzerenty vedle online a TV reklamy.
  • Skupina Nova spustila na zpravodajském webu TN.cz živé zpravodajství TN Live

ČERVEN

  • Od 14. června zahájila vysílání nová tematická stanice skupiny Prima s názvem Prima Star. Zaměřuje se především na archivní tvorbu Primy (Nikdo není dokonalý, To je fór, Velmi křehké vztahy nebo S Italem v kuchyni). Cílí především na ženy.
  • Vydavatelství A 11 (vlastní A. Zavoral) dokončilo pokrytí celé republiky titulem Náš region. Tištěný náklad představuje 2,5 mil. ks. Vstoupilo také do dvou rádií, a to Samson a Západ.
  • Všechna kina po osmi měsících nucené uzávěry otevřela. K jednorázovým kinům, do kterých mohli návštěvníci zavítat od konce května, se tak přidala i multikina. 
  • Seriál Ordinace v růžové zahradě 2 (Nova) po 16 letech zakončil své televizní vysílání. Od podzimní sezóny je dostupný divákům placeného videoportálu Voyo.
  • Nejposlouchanější regionální liberecké Radio Contact Liberec se nově začlenilo do sítě Hitrádií (Media Bohemia, Radiohouse). Media Bohemia zároveň na Liberecku posílila vysílání Rádia Blaník.
  • Empresa Media uvedla tištěný čtrnáctideník v segmentu bulvárních titulů. Vychází pod názvem VIP Svět, jeho prodejní cena je 12 Kč, což je nejnižší prodejní cena v segmentu.

ČERVENEC

  • Jaromír Soukup se znovu stal jediným akcionářem mediální agentury Médea. Od loňského roku byl v pozici menšinového vlastníka (44 %). Zbývající podíl získal zpět od čínské firmy Citic. Zároveň došlo ke změnám v představenstvu a ve vedení agentury. Zástupci čínského akcionáře odešli, pozici CEO opustil po necelém měsíci i Martin Konrád.
  • Rádia zastupovaná Media Clubem (celoplošné Impuls, E2, F1, regionální Kiss, Country a další) oznámila zdražení reklamních spotů o 12 %, a to od 1. září. 
  • Server Lidovky.cz upravil design a rozšířil sekci placených článků. Placený obsah nabízí v rámci služby iDnes Premium (sesterský web iDnes.cz). Nově také zavedl několik rubrik včetně křížovek. Záměrem je také zařazovat na web větší počet textů z tištěných Lidových novin a jeho magazínů.
  • YouTube zpřístupnil svou službu krátkých videí YouTube Shorts i na českém trhu. Videa o délce 15 vteřin lze nahrávat jen pomocí mobilu. 
  • Členka Rady ČT H. Lipovská podala trestní oznámení na některé členy managementu ČT, dozorčí komise Rady ČT i agentury Médea. Jména neuvedla a nesdělila, čeho se obvinění týkají.
  • TV Prima uvedla na platformě iPrima.cz video web Prima Pauza. Určen je pro mladší uživatele a nabízí krátká videa. Prima na webu spolupracuje se společností Seznam.cz.
  • Holding J&T Capital Partners P. Tkáče, do kterého konsoliduje své podíly z aktivit s D. Křetínským, převezme 40% Tkáčův podíl v Czech Media Invest (CMI). Pod CMI patří např. CNC.
  • Na trh vstoupil byznysový web Newstream.cz, vede ho bývalá šéfredaktorka E15 T. Zavadilová. Vedle byznysu má přinášet i lifestylová témata. Finančním partnerem je miliardář R. Lapčík.

SRPEN

  • Generálním ředitelem Českého rozhlasu (ČRo) byl znovu zvolen stávající generální ředitel René Zavoral. Hlasovalo pro něj 7 z 9 radních. Nový šestiletý mandát mu začne platit od ledna 2022. Do výběrového řízení se přihlásili tři kandidáti, jen Zavoral ale splnil formální požadavky Rady ČRo.
  • Tištěný Týdeník Forum zahájil v nákladu 70 tis. kusů a s cenou 30 Kč. Start si vybral záměrně před volbami. „Chceme bojovat za to, co je normální," zdůvodnil krok šéfredaktor Pavel Šafr.
  • Empresa Media vstoupila do segmentu televizních přehledových časopisů s týdeníkem TV komplet
  • Investiční skupina Khypo se stala novým majitelem vydavatelství módních titulů Luxury Guide. Založila je a vlastnila Milena Žampová. Do Luxury Guide přišla i J. Krulcová.
  • Od 13. srpna zahájily placené stanice Nova Sport 3 a Nova Sport 4 s nabídkou zahraničních fotbalových lig. 
  • O2 TV spustila od 17. srpna kanál Premier Sport 2 se zápasy Ligy mistrů. 
  • Rockaway Capital se dohodla s Czech Media Invest na odkoupení 50% podílu v Euromedia Group (Knižní klub, Luxor, Ikar aj.) a stala se tak jediným vlastníkem této významné knižní skupiny.

ZÁŘÍ

  • Stanice Nova 2 se od 20. září přejmenovala na Nova Fun. Zároveň upravila svůj program, orientuje se na zábavu. Změnou loga i programové nabídky prošla také stance Nova Action.
  • Od 4. října se Rádio Rock Max (Media Bohemia) přejmenovalo na Rock Radio. Zároveň se rozšířilo na velkou část Moravy. 
  • Czech News Center (CNC) sjednotila video aktivity pod firmu Czech Video Center, do které začlenila i Mall.TV. Oznámila také uvedení projektů pro mladou cílovou skupinu - webu Heyfomo.cz pro generaci Z a herní aplikace Kvízuj.
  • Poslanci odvolali Hanu Lipovskou z Rady ČT. Pro hlasovalo 64 z 80 přítomných poslanců. Důvodem byla kandidatura Lipovské ve sněmovních parlamentních volbách.
  • Od neděle 5. září začala televize Nova vysílat z nového zpravodajského studia. Pomáhalo ho vytvořit rakouské studio Veech x Veech. Měnila se také loga zpravodajských pořadů.
  • Zahájila placená internetová Talk TV, kterou založil Stanislav Hruška, tvůrce StandaShow. Obsah je přístupný předplatitelům za 159 Kč měsíčně. Chce být „Netflixem po video podcasty".

ŘÍJEN

  • Všichni rozhodující komerční hráči na trhu TV reklamy oznámili pro rok 2022 navýšení cen TV reklamy. Media Club zdražuje o 11 až 16 %, skupina Nova o 12,5 %, Atmedia o 5 až 10 % a ČT o 10 %.  
  • Hospodářské noviny (Economia) přišly s novou podobou svého webu HN.cz. Web prošel grafickou a technologickou proměnou a novinkou je také opuštění domény iHned.cz.
  • Česká pošta se domluvila na koupi části společnosti PNS, největšího distributora tisku na českém trhu. Jde o část, která se zabývá doručováním předplaceného tisku a doručováním zásilek. Distribuce do trafik nebyla součástí obchodu. Transakci posuzuje ÚOHS.
  • Sdružení CPEx (CNC, Mafra, VLM, Economia) jedná se Seznam.cz o vzniku jednotného standardu identifikace uživatele poté, co Google ukončí podporu cookies třetích stran. Řekli to na CIF21.
  • Především s nabídkou premiérových dílů zahraničních seriálů a také repríz Ulice a Ordinace v RZ odstartoval 18. října nový kanál určený ženám s názvem Nova Lady
  • Televizní kanál Prima Show zahájil své vysílání 25. října v odpoledních hodinách. Obsahově staví na zábavě a pořadech typu reality show. Mezi nimi je i druhá řada pořadu Like House nebo lokalizovaná verze show Královny butiků. Stanice chce oslovit především mladší ženy ve věku 15-45 let.
  • Na českém trhu začal od 4. října opět vycházet časopis Marie Claire v češtině. Vydává ho firma cbm publications, která má blízko k vydavateli magazínu Xantypa.
  • Od 1. října zahájil Český rozhlas vysílání nové digitální stanice pro seniory s názvem Pohoda. Dostupná je v DAB+, na internetu nebo DVB-T2. Je obdobou televizní stanice ČT3.

LISTOPAD

  • Emma Capital Jiřího Šmejce koupila 70% podíl ve společnosti Mailstep. Ta je jednou z největších firem zaměřených na distribuci v e-commerce. Majitelem byl dosud zakladatel J. Rozlivka.
  • Polská společnost Allegro převezme 100% podíl v české skupině e-shopů Mall Group a kurýrní firmě WeDo. Obchod má hodnotu 975 mil. euro (cca 24,7 mld. Kč). Transakce se netýká společností Vivantis, Mall Pay, Mall.TV a Košík.cz, které již byly v minulosti z Mall Group vyčleněny.
  • Vydavatelství NextPage Media rozšířilo své tištěné portfolio o čtvrtletník Football Club.

PROSINEC

  • Jitka Obzinová se měla stát ředitelkou zpravodajství Českého rozhlasu. Záměr GŘ R. Zavorala se ale setkal s odporem uvnitř ČRo, proti se podepsalo na 600 lidí. Obzinová nakonec nenastoupí.
  • Pro své publikační a vydavatelské aktivity založil Seznam firmu Seznam.cz média. Koncentruje pod ní novou firmu Seznam Zprávy a také Seznam.cz TV, provozovatele Televize Seznam.
  • Economia (HN, Ekonom, Respekt, Aktuálně.cz aj.) opustila model jednotného řízení newsroomu a vrací se k řízení titulů jednotlivými šéfredaktory. Zanikl post ředitelky redakcí. Portfolio se rozdělilo na mediální a nemediální produkty. 
  • Česká televize spustila novou generaci své videoslužby iVysílání. V první fázi má nabídnout přehlednější katalog pořadů, lepší komfort pro uživatele a pořady natočené jen pro web.
  • RRTV zahájila se společností Šlágr TV řízení o odnětí licencí na vysílání programů Šlágr TV a Šlágr 2. Zdůvodnila to tím, že na firmu byl prohlášen konkurz.

-mav-